Voor het eerst in bad

Voor de eerste keer in bad, dat betekent in de Natuurlijke Kraamzorg de 5e dag of later .

Maar het hangt ook af van de ouders hoe die daar over denken, en of  die meteen na 24 uur de baby in bad willen doen.

De verwarming wordt omhoog gezet zodat de ruimte over een paar uur behaaglijk is. [Een warmtelamp is nog beter, dat ken ik van het ziekenhuis.]

Eerst laat de kraamvrouw de baby drinken aan een één borst zodat de baby geen honger heeft, dan we laten we hem even uitbuiken, ongeveer een kwartier , dat is ongeveer de voorbereidingstijd die ik nodig heb om alles klaar te zetten.

Ik vul twee kruiken[ de metalen] met kokend water en een warmwaterzak met warm water.  De kleertjes en de droogdoeken rol ik op om  de ronde kruiken, die leg ik op het aankleedkussen ,lekker warm straks aan het ruggetje, De warmwaterzak leg ik op de weegschaal.  Ik  wil een zo rustig en warm mogelijke omgeving voor het eerste badje.  Zodat het minder vermoeiend is en om zo min mogelijk warmte te verliezen.

Het badje vul ik met net zoveel warm [38 graden] water zoveel dat de baby met zijn buikje onder water komt te liggen. Als alles klaar ligt ,ga ik naar de kraamvrouw en pak  voorzichtig de baby op,  met zachte stem vertel ik hem  dat we gaan wegen en baden.  Ik leg de ouders uit dat het fijn is voor de baby om hem met vloeiende bewegingen aan en uit te kleden zonder hem op te tillen.  Met roterende bewegingen doe ik het broekje uit , de sokken laat ik aan en voel het voetje met mijn pols, hij is lekker warm van het drinken bij zijn moeder. Eerst de temperatuur controleren en dan de kleertjes verder uit, het hemdje laat ik nog even aan omdat ik eerst ga wegen. Dan verliest de baby minder warmte.

De weegschaal is lekker warm want de warmwaterzak lag erop,  ik leg hem nu zachtjes op de weegschaal en hij kijkt rustig omhoog zonder meteen te huilen omdat het zo koud is.

Met langzame bewegingen til ik de baby op en leg die op het aankleedkussen nu mag het hemdje uit. Eerst smeer ik hem in met  olie, die ik opwarm in mijn handen, bij voorkeur een neutrale olie zonder parfum , zelf vind ik de Weleda babyolie erg fijn,  zodat het water niet zo prikt op het huidje.  Met langzame bewegingen laat ik hem in het water zakken, met mijn hand onder het nekje en rug en de andere in de stuitgreep onder de billetjes.  Als hij in het water ligt met het buikje onder strekt  hij zijn beentjes uit en kijkt rond.

Als ik na een paar minuten zie dat de baby moe wordt ,til ik de baby uit badje en hou hem tegen mijn borst, pak  van de kruik  een warme droogdoek en leg die tegen het ruggetje en als ik hem neerleg dan doe ik de tweede warme doek over zijn buikje ,daarna leg ik zachtjes mijn handen op de baby zodat die de warmte voelt , en omhulling ervaart zodat hij niet meteen met zijn armpjes  gaat zwaaien.

Terwijl hij nog steeds aandachtig om zich heen kijkt,  ga ik hem afdrogen en voel met mijn handen of alle plooitjes droog zijn dan leg ik de baby op zijn buikje om het ruggetje te bekijken , of het symmetrisch beweegt met zijn armpjes en beentjes .

De ouders vinden dat ook altijd vertederend om te zien want het lijkt net of hun kindje wil gaan kruipen.

Dan ga ik hem aankleden eerst het rompertje, dan de sokjes, en de luier, alles is lekker warm want het heeft om  de kruik gezeten.  Als de baby aangekleed is wikkel ik hem in een [liefst wollen] doek en geef hem aan zijn moeder dan kan hij uitrusten en eventueel nog aan de  andere borst drinken.

Door de warmte de zachte en langzame bewegingen en voeding in het buikje blijft de baby ,meestal rustig en ontspannen en huilt niet,

En zoals alles met betrekking  tot de praktische kant van de natuurlijke kraamzorg  gebeurd dat met zoveel meer respect voor de baby en de moeder.

Bron: website www.natuurlijkekraamzorg.eu

Dit artikel is geschreven door Henna van Wijlen de Waal

Kraamverzorgende  Natuurlijke Kraamzorg 2019